‘Kadung’ Nederland
De djembé en percussiegroep ‘Kadung’ uit Groningen presenteert tjdens het SIVO de Westafrikaanse muziekcultuur.
Er worden traditionele ritmes gespeeld van de “Madinka“ uit West-afrika, met name uit de streek Hamanah in Guinee. Alle ritmes hebben een speciale betekenis, sociaal, religieus of hebben te maken met dagelijkse activiteiten.
Het hart van de ritmes wordt gevormd door de melodie-lijn van de drie bas-trommels ( doun-douns). Op deze trommels worden drie verschillende belpartijen en drie verschillende stokpartijen gespeeld, aangevuld met begeleidings-djembé’s en solo-djembé. Deze laatste begeleidt ook de dansers/danseressen.
Issiaka Soumah, een professionele danser,die in de balletten van Conakry Guinee heeft gedanst, danst graag de traditionele dansen bij de groep, waaronder een prachtige maskerdans. Hij is ook docent en verzorgt al een aantal jaren Arikaanse dans in Groningen.
Uiteraard worden zoveel mogelijk de bijbehorende liederen gezongen, al dan niet samen met het publiek. Nieuw voor de groep is het drummen op Siko’s en Waterdrums.
De percussiegroep Kadung heeft zich in 25 jaar ontwikkeld van lesgroep naar een groep die met veel passie middels optredens de Westafrikaanse muziekcultuur verspreid. Overal waar Kadung optreedt is het in korte tijd een swingend feest. De groep staat erom bekend dat ze niet alleen voor , maar ook met het publiek speelt. Het publiek wordt aangemoedigd om mee te doen en wordt aktief betrokken bij het optreden middels klapritmes, zang en kleine percussie. En dat werkt, want bij het horen/ meebeleven van de ritmes kan niemand stil blijven zitten!
De groep Kadung en Fred Claassen verzorgen ook workshops en presentaties, waarbij de geschiedenis en muziekcultuur van de Mandinka’s vanaf de 13 eeuw worden belicht.
Fred Claassen heeft zich zijn kennis en vaardigheden eigen gemaakt door lessen en workshops te volgen van de oude “meesters”, zoals Famoudou Konaté, Mamady Keita, Mansa Camio. En de laatste10 jaar van de jongere garde, waaronder Babara Bangura, Haruna Dembele, Moussé Dramé. Hij heeft een reis met Pape Seck naar Senegal gemaakt om kennis te maken met de Senegalese ritmes.