Oekraïnse Dansgroep ‘Roesalka’ Nederland
De Oekraïnse Dansgroep ‘Roesalka’ uit Hengelo treedt tijdens SIVO Borger samen op met de Oekraïense Elena Kopanychuk van beroep mezzo-sopraan en Oekraïens volkszangeres.
Na de tweede wereldoorlog kwamen vier Oekraïeners na allerlei omzwervingen in Hengelo terecht; Roman Pyndus, Michael Romanyk, Ivan Kindy en Michael Bryk. Deze vier mannen zijn de oprichters van Roesalka in 1955 nadat op een bruiloftsfeest spontaan een aantal Oekraïense dansen werden ingezet. Na de val van de Sovjetunie kwamen er steeds vaker Oekraïners, Russen en Witrussen naar Nederland die behalve hun cultuur ook prachtige, handgemaakte, kostuums meenamen naar Nederland en dus naar Roesalka.
Dit heeft er toe geleid dat Roesalka momenteel een steeds wisselend Oekraïens zang, dans en theaterprogramma kan brengen met originele dansen en bijpassende kostuums. Het enthousiasme van de leden maakt dat een optreden van Roesalka altijd leuk en enerverend is maar bovendien voor veel Nederlanders de deur opent naar een onbekend land. Daarbij komen tegenwoordig tijdens optredens vaak ook de in Nederland opgevangen Oekraïense vluchtelingen en ontheemden een kijkje nemen.
De folkloreade in Enschede heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van ‘Roesalka’. Door als gastgezin op te treden voor dansgroepen uit met name de voormalige Sovjetunie werd de basis gelegd voor langdurige vriendschappen o.a. met leden van het Oekraïense folkloregezelschap ” Joenist Podilla” uit Chmelnitskie. De ook bij het SIVO-publiek bekende bayanist, Mikola Korzun, raakte bevriend met enkele leden van Roesalka die hem uitnodigden om vaker naar Nederland te komen; als gepassioneerd musicus leert hij de leden van Roesalka nieuwe liedjes.
Door het uiteenvallen van de Sovjetunie konden Oekraïeners weer emigreren en kon Roesalka nieuwe, Oekraïense leden verwelkomen. Twee van deze nieuwe leden, Tanja Potapenko en Lesya Ivegesh, namen de artistieke leiding van Roesalka op zich en zij legden de basis van het huidige Roesalka o.a. door het introduceren van nieuwe dansen en bijbehorende kostuums.
Elena Dat-Kopanychuk
Zangeres Elena Dat- Kopanychuk heeft de Oekraïense folklore met de paplepel ingegoten gekregen. In 2000, tijdens de Folkloreade Enschede, kwam ze haar huidige partner tegen en ze besloot om zich in ons land te vestigen. Ze vond ze al spoedig een baan bij het Theaterhotel Almelo. Hier heeft ze onder andere duetten gezongen met Ernst Daniël Smid, waarmee ze ook in het TV-programma ‘Una Voce Particulare” heeft opgetreden.
Elena is geboren en getogen in Cherson, de Oekrainse stad die werd ingenomen door de Russen. Vanuit Hengelo voert oorlog op afstand: “Als ik hier sterk ben, zijn zij het daar ook”. De inname van de Oekraïense havenstad raakt haar, meer dan ze wil laten blijken. Het is de plek die Elena Kopanychuk (55), jaren geleden, onafhankelijk achterliet. Nu zijn de Russen er de baas en leeft haar familie in angst. En zij dus ook. „Maar ik ga niet kapot. Ik mag niet kapot gaan. Ik houd van Oekraïne, ik houd van Nederland. Bovenal, houd ik van mooie zang! Zoals tijdens mijn optreden in Borger op zondag 30 juli a.s. Ik hoop u daar te treffen!”