Volkskunstgroep ’t Havermeuleke’  België

Leiden mag dan wel de oudste universiteitsstad van Nederland zijn, de oudste universiteitsstad van de Nederlanden is Leuven. In 1425, honderdvijftig jaar voor de geboorte van de Universiteit Leiden, stichtte hertog Jan IV van Brabant de eerste universiteit van de Lage Landen in de Brabantse stad. Tegenwoordig is het Bourgondische Leuven een levendig centrum van kennis en kunst.

Leuven was in de middeleeuwen een centrum van lakenhandel. Engelse wol wist via de Schelde en het riviertje de Dijle zijn weg naar de ommuurde stad te vinden. Leuven werd welvarend en was aardig op weg om de hoofdstad van Brabant te worden. Maar uiteindelijk moest het in het nabijgelegen Brussel zijn meerdere erkennen. In de wandelstraten en op de ruime pleinen bepalen tegenwoordig de studenten mee het ritme en de sfeer, zorgen de winkels, cafés & restaurants voor gezelligheid en gastronomie, bruist het bier en borrelen de ideeën.

Met een rijk en vol cultuuraanbod is Leuven een centrumstad en gemeente in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. Het is de hoofdstad van deze provincie en tevens de hoofdplaats van het bestuurlijke en gerechtelijke arrondissement Leuven. Leuven heeft een bevolking van ruim 100.000 inwoners. Onder hen de actieve leden van de Volkskunstgroep ’t Havermeuleke’. De groep werd in 1976 opgericht in het Heilig-Drievuldigheidscollege in Leuven en was oorspronkelijk opgezet als een naschoolse activiteit.

De naam ’t Havermeuleke verwijst naar een traditionele volksdans waarin nogal wat gekust wordt! Gaandeweg werden de activiteiten van de groep uitgebreid met volksmuziek en vendelzwaaien. Het dansrepertoire bestaat zowel uit traditionele Vlaamse volksdansen als nieuwe gecreëerde dansen die in de lijn van deze traditie liggen. Regelmatig worden er ook buitenlandse dansen aangeleerd, wat voor een aangename afwisseling zorgt tijdens de repetities.

Het blijft niet bij repeteren alleen. In de loop van de jaren werd er een grote variëteit aan dansprogramma’s uitgewerkt waarmee regelmatig wordt opgetreden in binnen- en buitenland. Zo stond de groep al een aantal keren op het podium van het Wereldfestival van Folklore in Schoten en werd er deelgenomen aan festivals en feesten in diverse, Europese landen (o.a. Engeland, Frankrijk, Nederland, Italië, Oostenrijk, Polen, Portugal, Schotland en Wales). De voorkeur gaat uit naar kleinschalige, gezellige festivals waarbij doorgaans in gastfamilies wordt gelogeerd. Zo leert men de lokale tradities het best kennen. SIVO past dus perfect bij deze Belgische groep.

In de eigen stad Leuven is ’t Havermeuleke één van de medeorganisatoren van de Leuvense Paasfeesten en tevens een gekend gezicht binnen de Vlaamse volksdanswereld. Zo nam ’t Havermeuleke in 2009 deel aan het Dansjuweel, georganiseerd door Danspunt Vlaanderen en kaapte daar de prijs weg van “Ambassadeur Vlaamse Volksdans”.