Nederland Ziplamak

Ziplamak is een dansgroep bestaande uit jonge mensen die enthousiast zijn om folkloristische dansen uit diverse culturen te leren en presenteren. De groep is onderdeel van de vereniging Internationale Dans Eindhoven.
De groep repeteert 1x per maand op zaterdag en geeft naast optredens ook verschillende workshops. De repetities worden gehouden in Eindhoven en in Utrecht. Jongeren met een beetje danservaring, in de leeftijd 15-30 jaar, kunnen lid worden. Bij Ziplamak maak je kennis met folkloristische dans uit de hele wereld.

Dominike Karantzounis is de docent van de groep. Hij danst al zijn hele leven en als je hem ziet dansen, dans je vanzelf mee! Dansen van de Balkan, Israel , Rusland, Turkije, Italie, Ierland, Griekenland en natuurlijk Nederland staan op het programma. Onder het motto “het is heel gezellig om mee te dansen en ook nog eens goed voor je conditie!” bestaat de groep inmiddels uit zo’n achttien personen. Ze treden op met een eigen live orkest.

Karantzounis in actie
Danser, dansdocent & choreograaf Karantzounis kwam al op zeer jonge leeftijd in aanraking met de wereld van de folklore dans toen hij begon met dansen bij kinderdansgroep Mali Igrači uit Amsterdam. In 2001 studeerde Dominike af aan de Academie voor Folklore Dans en Choreografie in Boekarest Roemenië (ACADEMIA DE DANSURI FOLCLORICE).
Naast in Roemenië Roemeense folklore dans te hebben gestudeerd heeft hij de afgelopen 20 jaar zich verder gespecialiseerd in een aantal andere traditionele dansstijlen waaronder Ierse en Amerikaanse folklore dans. Ondertussen gaf hij zowel specialisatie als internationale folklore danslessen en maakte hij voor verschillende groepen choreografieën. Hij is verder repetitor en danser van, het ook bij het SIVO-publiek bekende, ‘Internationaal Dansensemble Paloina’ uit Amsterdam.

Ziplamak zal tijdens het 33e SIVO-festival dagelijks in actie komen. Met dansen uit de hele wereld en workshops zorgen ze voor een afwisselend programma. De groep maakt er een compleet kampeerweekend Drenthe van. SIVO valt eigenlijk na hun dansseizoen maar in dit geval maken ze graag een uitzondering. Ook om zelf weer met allerlei buitenlandse folklore kennis te maken maar vooral om het SIVO-gevoel te ervaren.

Nederland Eastergoa Skotsers

De naam van onze groep is ontleend aan de streek waar ze vandaan komen. Na 1500 werd Friesland in vieren verdeeld, te weten: De Elf Steden, Westergo, Oostergo en de Zeven Wouden. Deze dansgroep komt uit Oostergo. In het Fries is dit Eastergoa. ‘Skotsers’ is het Friese woord voor dansers vandaar de naam.
De Eastergoa Skotsers uit Burgum dansen in het authentieke Friese kostuum uit de periode 1820 – 1840, met als bijzonder element voor de vrouwen het smalle oorijzer, getooid met een lange floddermuts.

De Eastergoa Skotsers onderscheiden zich door de keuze voor het Fries kostuum zoals dat werd gedragen in de periode 1820 – 1840. Alle kostuums die gedragen worden zijn met de hand gemaakt en bestaan uit louter natuurlijke stoffen zoals katoen en zijde.
Het programma dat wordt gedanst stamt ook uit de periode 1820 – 1840 en bevat enkele zeer specifieke dansen uit de streek, die vroeger bekend stond als Oostergo. Bekende namen van dansen zijn: ‘de Skots’, ‘Mazurka’, ‘Wals’ en ‘Formatiedansen’. Ook kennen wij het begrip ‘Suite’; dit is een compleet programma van een aantal dansen zonder onderbrekingen.

Uniek in het repertoire van de Burgumers is een verzameling dansen zoals die werden gedanst in de periode van eind 18de tot begin 19de eeuw. Vooral de ouderen onder ons vinden veel herkenning in deze muziek en dans.
Nederland Vasara

Het show- en demoteam ‘Vasara’ werd in 1988 opgericht door de Groningse zangeres Tineke Rouw. Naast zingen geeft Tineke al bijna 25 jaar les in allerlei vormen van de oriëntaalse dans.
Wat ooit begon met een buikdans demoteam is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdig showteam. Ze treden op in verschillende formaties en hebben niet alleen een spectaculair programma om naar te kijken maar zeker ook om aan mee te doen. De sensuele workshops van ‘Vasara’ zijn bekend in heel Nederland. Tijdens het SIVO-festival wordt ook het publiek uitgenodigd om mee te dansen.

Singer-songwriter Tine Rouw combineert het dansen met het zingen van Groningstalige liedjes. In 2003 kwam haar eerste CD uit getiteld ‘Op weg noar die’ met folkachtige Groninger liedjes.
Haar bekendste nummer is: ‘Daans om de navel’ een mix van oriëntaalse klanken en Groningse tekst. Verder zijn er drie singles gepresenteerd. Op Tineke’s laatste CD ‘Winterblues’ is een grote verscheidenheid aan muzikanten en muziekstijlen te horen.

Nederland Haj La Joc

Dansgroep Hai La Joc uit Groningen heeft een uitgebreid internationaal repertoire aan choreografieën; van Nederlands tot Bulgaars, van Turks tot Mexicaans. In Orvelte kan het publiek vooral kennis maken met het nationale repertoire.
Ze dansen in bijbehorende kostuums, afkomstig uit de streek zelf of zelf naar origineel voorbeeld nieuw gemaakt. Regelmatig worden er ook nieuwe internationale choreografieën toegevoegd aan het repertoire, waardoor Hai La Joc afwisselend en uitdagend blijft!

De groep is in 1979 opgericht door een aantal enthousiaste dansers en danseressen van de recreatieve volksdansvereniging ‘Teu’ en ontleent haar naam ‘Hai La Joc’ (Roemeens voor ’Kom met ons dansen’) aan de titel van een LP met Roemeense volksdansen.
Door verschillende samenstellingen van de groep door de jaren heen is het programma van Hai La Joc altijd afwisselend geweest. Ze streven naar gevarieerde en spetterende voorstellingen. De groep verzorgt gemiddeld één keer per maand optredens in en rondom de stad Groningen. Daarnaast hebben ze meerdere malen in het buitenland optredens gegeven.

Zo zal Hai La Joc van 21 – 26 augustus 2019 ons land vertegenwoordigen tijdens het internationale festival in het Poolse Poznan. Het optreden tijdens het SIVO-festival op zaterdag 20 juli a.s. zien ze dan ook een beetje als grote generale voor Poznan.
Nederland Iessel Schotsers

De folkloristische dansgroep “De Iesselschotsers” uit Steenderen in Nederland, opgericht op 1 december 1981, heeft als doel het uitdragen en in ere houden van de folklore uit Oost-Nederland, d.m.v. dans, muziek (accordeon) en zang van rond 1900.

De naam van de groep is afgeleid van de rivier de IJssel (Iessel) die langs het dorp Steenderen stroomt. De groep gaat gekleed in verschillende kostuums van omstreeks 1900, zoals deze in de streek rond de IJssel werd gedragen.
De groep is ontstaan toen, na een bezoek van een dans- en muziekgroep uit het Oostenrijkse Kirchberg aan Steenderen, een uitnodiging kwam voor de plaatselijke boerenkapel om een tegenbezoek te brengen aan Kirchberg. Tevens kwam de vraag om ook een dansgroep mee te brengen. Die was er echter op dat moment nog niet in Steenderen.

Op initiatief van Herman en Derkje Bouman, die jaren gedanst hadden bij de dansgroep ’t Overschotje in Lochem, werd toen besloten om, met de gastgezinnen waar de Oostenrijkse groep had gelogeerd en andere belangstellenden, een Steenderense dansgroep op te richten.
Omdat het bezoek aan Kirchberg al met Hemelvaart 1982 plaats zou vinden was er maar ruim 5 maanden de tijd om alles te realiseren. Vanwege hun danservaring bij ’t Overschotje in Lochem namen Herman en Derkje de dansleiding en leerden ze de groep in 5 maanden tijd 20 dansen. De groep werd begeleidt door 2 accordeonisten, die zich deze muziek ook eerst eigen moesten maken.
Ook moest uitgezocht worden welke kleding rond 1900 in Steenderen werd gedragen. Hiervoor is advies gevraagd bij dhr. D. Woertman uit Empe. Omdat er bijna niets van deze kleding meer te vinden was, moest alles na gemaakt worden van oude voorbeelden. Alleen oude herenpakken konden nog op de kop worden getikt, de boezeroens en petten moesten gemaakt worden.
Oude dameskleding was nergens meer te krijgen en moest volledig gemaakt worden. In de loop van de jaren werd er steeds meer kleding vernieuwd, omdat de oude herenpakken begonnen te slijten. Bij deze vernieuwde herenpakken zijn toen ook de originele klepbroeken gekomen. Ook de dameskleding werd vernieuwd, zo ging men van de gehaakte werkmuts naar de daagse plooimuts en kwamen er wollen rokken afgezet met stoot- en bezemband.
Sinds haar oprichting in 1981 heeft “de Iesselschotsers” tal van optredens verzorgt in binnen- en buitenland, ondermeer in Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Engeland, Zwitserland en Duitsland. Ook tijdens een eerdere editie van het SIVO-festival is de groep reeds te bewonderen geweest.
Ook organiseert de groep van tijd tot tijd een internationaal folkloristisch festival, waarbij buitenlandse groepen te gast zijn om samen de folklore uit te dragen.