Oekraïnse Dansgroep ‘Roesalka’ Nederland

De Oekraïnse Dansgroep 'Roesalka' uit Hengelo treedt tijdens SIVO Borger samen op met de Oekraïense Elena Kopanychuk van beroep mezzo-sopraan en Oekraïens volkszangeres.


Na de tweede wereldoorlog kwamen vier Oekraïeners na allerlei omzwervingen in Hengelo terecht; Roman Pyndus, Michael Romanyk, Ivan Kindy en Michael Bryk. Deze vier mannen zijn de oprichters van Roesalka in 1955 nadat op een bruiloftsfeest spontaan een aantal Oekraïense dansen werden ingezet. Na de val van de Sovjetunie kwamen er steeds vaker Oekraïners, Russen en Witrussen naar Nederland die behalve hun cultuur ook prachtige, handgemaakte, kostuums meenamen naar Nederland en dus naar Roesalka.

Dit heeft er toe geleid dat Roesalka momenteel een steeds wisselend Oekraïens zang, dans en theaterprogramma kan brengen met originele dansen en bijpassende kostuums. Het enthousiasme van de leden maakt dat een optreden van Roesalka altijd leuk en enerverend is maar bovendien voor veel Nederlanders de deur opent naar een onbekend land. Daarbij komen tegenwoordig tijdens optredens vaak ook de in Nederland opgevangen Oekraïense vluchtelingen en ontheemden een kijkje nemen.

De folkloreade in Enschede heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van 'Roesalka'. Door als gastgezin op te treden voor dansgroepen uit met name de voormalige Sovjetunie werd de basis gelegd voor langdurige vriendschappen o.a. met leden van het Oekraïense folkloregezelschap ” Joenist Podilla” uit Chmelnitskie. De ook bij het SIVO-publiek bekende bayanist, Mikola Korzun, raakte bevriend met enkele leden van Roesalka die hem uitnodigden om vaker naar Nederland te komen; als gepassioneerd musicus leert hij de leden van Roesalka nieuwe liedjes.


Door het uiteenvallen van de Sovjetunie konden Oekraïeners weer emigreren en kon Roesalka nieuwe, Oekraïense leden verwelkomen. Twee van deze nieuwe leden, Tanja Potapenko en Lesya Ivegesh, namen de artistieke leiding van Roesalka op zich en zij legden de basis van het huidige Roesalka o.a. door het introduceren van nieuwe dansen en bijbehorende kostuums.

Elena Dat-Kopanychuk

Zangeres Elena Dat-Kopanychuk vormt hier het stralend middelpunt.

Zangeres Elena Dat- Kopanychuk heeft de Oekraïense folklore met de paplepel ingegoten gekregen. In 2000, tijdens de Folkloreade Enschede, kwam ze haar huidige partner tegen en ze besloot om zich in ons land te vestigen. Ze vond ze al spoedig een baan bij het Theaterhotel Almelo. Hier heeft ze onder andere duetten gezongen met Ernst Daniël Smid, waarmee ze ook in het TV-programma ‘Una Voce Particulare” heeft opgetreden.


Elena is geboren en getogen in Cherson, de Oekrainse stad die werd ingenomen door de Russen. Vanuit Hengelo voert oorlog op afstand: "Als ik hier sterk ben, zijn zij het daar ook". De inname van de Oekraïense havenstad raakt haar, meer dan ze wil laten blijken. Het is de plek die Elena Kopanychuk (55), jaren geleden, onafhankelijk achterliet. Nu zijn de Russen er de baas en leeft haar familie in angst. En zij dus ook. „Maar ik ga niet kapot. Ik mag niet kapot gaan. Ik houd van Oekraïne, ik houd van Nederland. Bovenal, houd ik van mooie zang! Zoals tijdens mijn optreden in Borger op zondag 30 juli a.s. Ik hoop u daar te treffen!"

Folkloristische Dansgroep Hellendoorn Nederland

Hellendoorn is een plaats met bijna 6.500 inwoners in de gelijknamige gemeente in de provincie Overijssel. De 'Folkloristische Dansgroep Hellendoorn', opgericht in 1955, komt met twee dansgroepen naar Borger. Het publiek kan daarbij genieten van traditionele Nederlandse folklore en dans uit de jaren '30-'40.

Om met dat laatste te beginnen. Ze noemen zich 'De Naobers' en bestaan als speciaal onderdeel van de moedervereniging vanaf 2015. De dansen die hier worden geleerd zijn uit de periode 1930-1940, denk aan de Veleta, de Bernardwals maar ook dansen overgevlogen uit Amerika, de Boomps-A-Daisy, de Teton Mountain stomp, Boston two Step en de Cindy Swing.

De Naobers

De leden proberen zoveel mogelijk authentieke kleding te dragen uit die tijd met bijbehorende hoedjes en natuurlijk de vrolijke muziek komt ook uit die tijd. Denk daarbij aan liedjes van de Ramblers, Eddie Christiani, Johnny Jordaan en Annie de Reuver. Op dit moment telt de groep 'De Naobers' negen verschillende dansparen.

De andere groep die namens Hellendoorn naar Drenthe komt wordt de ‘boeren’ genoemd en het repertoire bestaat uit ‘Nederlandse’ dansen. Het zijn oude dansen, maar ook dansen die op muziek van soms wel 100 jaar geleden van een nieuwe choreografie zijn voorzien.

De Boeren

De meeste dansen komen uit de regio Twente zoals de ‘Driekusman, Hoaksebarger en smiet oe wief weg’. Deze kunt u ook in Duitsland net over de grens tegenkomen. De leden wonen immers in het grensgebied en vroeger brachten de marskramers, muzikanten of familieleden deze dansen mee uit Duitsland of andersom. Muziek en dans kennen geen grenzen.

Een ‘Spaanse wals, Veleta, Rozen wals en een Olde step’ zijn bijvoorbeeld dansen die door heel Nederland maar ook ver daarbuiten worden gedanst. We kennen natuurlijk ook wel dansen uit bijvoorbeeld Friesland. De ‘Simmermoarnwals’ is daar een voorbeeld van. En wat dacht u van de ‘Utrechtse- of Keperen Schots of een Hakke Toone’.

De dansleiders zoeken in oude boekjes of gaan naar een bijscholingscursus om de groep weer iets nieuws te leren zodat alle dansers betrokken en gemotiveerd blijven. Totaal heeft de 'Folkloristische Dansgroep Hellendoorn' keus uit ruim 40 dansen. Eén daarvan de ‘Czechenpolka’, is door een toenmalige dansleidster zelf gemaakt ter gelegenheid van een jubileum van de Helderse Harmonie, zodat de groep en de Harmonie samen een uitvoering konden geven.

‘Kadung’ Nederland

De djembé en percussiegroep 'Kadung' uit Groningen presenteert tjdens het SIVO de Westafrikaanse muziekcultuur.

Er worden traditionele ritmes gespeeld van de “Madinka“  uit West-afrika, met name uit de streek Hamanah in Guinee. Alle ritmes hebben een speciale betekenis, sociaal, religieus of hebben te maken met dagelijkse activiteiten.

Het hart van de ritmes wordt gevormd  door de melodie-lijn van de drie bas-trommels ( doun-douns). Op deze trommels worden drie verschillende belpartijen en drie verschillende stokpartijen gespeeld, aangevuld met begeleidings-djembé’s en solo-djembé. Deze laatste begeleidt ook de dansers/danseressen.

Issiaka Soumah, een professionele danser,die in de balletten van Conakry Guinee  heeft gedanst, danst graag de traditionele dansen bij de groep, waaronder een prachtige maskerdans. Hij is ook docent en verzorgt al een aantal jaren Arikaanse dans in Groningen.

Uiteraard worden zoveel mogelijk de bijbehorende liederen gezongen, al dan niet samen met het publiek. Nieuw voor de groep is het drummen op Siko's en Waterdrums.

De percussiegroep Kadung heeft zich in 25 jaar ontwikkeld van lesgroep naar een groep die met veel passie middels optredens de Westafrikaanse muziekcultuur verspreid. Overal waar Kadung optreedt is het in korte tijd een swingend feest. De groep staat erom bekend dat ze niet alleen voor , maar ook met het publiek speelt. Het publiek wordt aangemoedigd om mee te doen en wordt aktief betrokken bij het optreden middels klapritmes, zang en kleine percussie. En dat werkt, want bij het horen/ meebeleven van de ritmes kan niemand stil blijven zitten!

De groep Kadung en Fred Claassen verzorgen ook workshops en presentaties, waarbij de geschiedenis en muziekcultuur van de Mandinka's vanaf de 13 eeuw worden belicht.

Fred Claassen heeft zich zijn kennis en vaardigheden eigen gemaakt door lessen en workshops te volgen van de oude “meesters”, zoals Famoudou Konaté, Mamady Keita, Mansa Camio. En de laatste10 jaar van de jongere garde, waaronder Babara Bangura, Haruna Dembele, Moussé Dramé. Hij heeft een reis met Pape Seck naar Senegal gemaakt om kennis te maken met de Senegalese ritmes.

Boeren Dansgroep ‘Wij eren ’t olde’ Nederland

Het is goed wonen in de Achterhoek door de familiebanden, het mooie landschap en de gemoedelijkheid. Maar ook door het dialect, folklore en tradities zoals burenhulp, paasvuren, meiboom zetten en hulp bij rouw en trouw.

Ze zijn allemaal de moeite waard om door te geven naar volgende generaties. De Folkloristische Dansgroep 'Wi’j Eren ’t Olde' uit Velswijk bij Zelhem draagt hieraan bij, vanaf de oprichting in 1955, in de vorm van dansen, kleding, zang, muziek en verhalen van vroeger.

In actie tijdens een eerdere editie van SIVO.

Velswijk is een kerkdorp in de Nederlandse gemeente Bronckhorst. Voordat de nieuwe gemeente Bronckhorst gecreëerd werd hoorde Velswijk bij de gemeente Zelhem. Tegenwoordig telt het Gelderse dorp inclusief buitengebied zo'n 1100 inwoners.

De dansgroep bestaat in totaal uit ruim veertig leden waarvan er dit jaar een afvaardiging naar SIVO in Borger komt. Ze beschikken niet alleen over dansers maar ook over enkele conferenciers en vier muzikanten met accordeon en harmonica.

Bij Wi’j Eren 't Olde draait het altijd om de plaatselijke folklore, want ze zijn en blijven een Folkloristische Dansgroep. Maar ook zijn de momenten, waarop ze gezellig samen zijn, erg belangrijk. De uitdaging voor verenigingen zoals 'Wi’j Eren ’t Olde' blijft om vooral jongere mensen blijvend te interesseren om lid te worden.

‘Nogice’ Nederland

Het programma van de Haagse dansgroep 'Nogice' bestaat uit choreografieën uit o.a. Servië, Turkije, Roemenië, Macedonië. De kostuums komen uit de landen van de dansen die zij tonen. Ze laten tijdens SIVO o.a. een dans uit Šumadija, Servië zien en een choreografie met bekende dansen uit geheel Servië.

De enthousiaste dansers o.l.v. Guus van Kan oefenen bijna wekelijks in theater nieuwe Regentes bij @werelddanswerkplaats . De kostuums voor Borger liggen alvast klaar!

Uit Den Haag komt de Dansgroep 'Nogice' met dans, muziek en schitterende kostuums van de Balkan.

‘Hai La Joc’ Nederland

Al 40 jaar is Internationale Dansgroep Hai la Joc een gezichtsbepalende groep voor internationale dans in de regio Groningen.

Hai la Joc is in 1979 opgericht door een aantal enthousiaste dansers en danseressen van de recreatieve volksdansvereniging Teu. De groep ontleent haar naam ‘Hai la Joc’ (Roemeens voor ’Kom met ons dansen’) aan de titel van een langspeelplaat met Roemeense volksdansen. Door verschillende samenstellingen van de groep is het programma van Hai la Joc altijd afwisselend geweest.

Hai la Joc heeft een uitgebreid internationaal repertoire: van Nederlands tot Bulgaars, van Turks tot Mexicaans en van Argentijns tot Bollywood! De groep verzorgt gemiddeld één keer per maand optredens, meestal in en rondom de stad Groningen, voor een gevarieerd publiek. Daarnaast heeft Hai la Joc zich meerdere malen over de grens laten zien op internationale festivals.

Regelmatig worden er ook nieuwe internationale choreografieën toegevoegd aan het repertoire, waardoor Hai La Joc afwisselend en uitdagend blijft! Het optreden tijdens het SIVO 2023 zal vooral bestaan uit buitenlandse dansen.

Nederland Ziplamak

Ziplamak is een dansgroep bestaande uit jonge mensen die enthousiast zijn om folkloristische dansen uit diverse culturen te leren en presenteren. De groep is onderdeel van de vereniging Internationale Dans Eindhoven.

De groep repeteert 1x per maand op zaterdag en geeft naast optredens ook verschillende workshops. De repetities worden gehouden in Eindhoven en in Utrecht. Jongeren met een beetje danservaring,  in de leeftijd 15-30 jaar, kunnen lid worden. Bij Ziplamak maak je kennis met folkloristische dans uit de hele wereld.

Dominike Karantzounis is de docent van de groep. Hij danst al zijn hele leven en als je hem ziet dansen, dans je vanzelf mee! Dansen van de Balkan, Israel , Rusland, Turkije, Italie, Ierland, Griekenland en natuurlijk Nederland staan op het programma. Onder het motto “het is heel gezellig om mee te dansen en ook nog eens goed voor je conditie!” bestaat de groep inmiddels uit zo’n achttien personen. Ze treden op met een eigen live orkest.


Karantzounis in actie

Danser, dansdocent & choreograaf Karantzounis kwam al op zeer jonge leeftijd in aanraking met de wereld van de folklore dans toen hij begon met dansen bij kinderdansgroep Mali Igrači uit Amsterdam. In 2001 studeerde Dominike af aan de Academie voor Folklore Dans en Choreografie in Boekarest Roemenië (ACADEMIA DE DANSURI FOLCLORICE).

Naast in Roemenië Roemeense folklore dans te hebben gestudeerd heeft hij de afgelopen 20 jaar zich verder gespecialiseerd in een aantal andere traditionele dansstijlen waaronder Ierse en Amerikaanse folklore dans. Ondertussen gaf hij zowel specialisatie als internationale folklore danslessen en maakte hij voor verschillende groepen choreografieën. Hij is verder repetitor en danser van, het ook bij het SIVO-publiek bekende, ‘Internationaal Dansensemble Paloina’ uit Amsterdam.

Ziplamak zal tijdens het 33e SIVO-festival dagelijks in actie komen. Met dansen uit de hele wereld en workshops zorgen ze voor een afwisselend programma. De groep maakt er een compleet kampeerweekend Drenthe van. SIVO valt eigenlijk na hun dansseizoen maar in dit geval maken ze graag een uitzondering. Ook om zelf weer met allerlei buitenlandse folklore kennis te maken maar vooral om het SIVO-gevoel te ervaren.

Nederland Eastergoa Skotsers

De naam van onze groep is ontleend aan de streek waar ze vandaan komen. Na 1500 werd Friesland in vieren verdeeld, te weten: De Elf Steden, Westergo, Oostergo en de Zeven Wouden. Deze dansgroep komt uit Oostergo. In het Fries is dit Eastergoa. ‘Skotsers’ is het Friese woord voor dansers vandaar de naam.

De Eastergoa Skotsers uit Burgum dansen in het authentieke Friese kostuum uit de periode 1820 – 1840, met als bijzonder element voor de vrouwen het smalle oorijzer, getooid met een lange floddermuts.

De Eastergoa Skotsers onderscheiden zich door de keuze voor het Fries kostuum zoals dat werd gedragen in de periode 1820 – 1840. Alle kostuums die gedragen worden zijn met de hand gemaakt en bestaan uit louter natuurlijke stoffen zoals katoen en zijde.

Het programma dat wordt gedanst stamt ook uit de periode 1820 – 1840 en bevat enkele zeer specifieke dansen uit de streek, die vroeger bekend stond als Oostergo. Bekende namen van dansen zijn: ‘de Skots’, ‘Mazurka’, ‘Wals’ en ‘Formatiedansen’. Ook kennen wij het begrip ‘Suite’; dit is een compleet programma van een aantal dansen zonder onderbrekingen.

Uniek in het repertoire van de Burgumers is een verzameling dansen zoals die werden gedanst in de periode van eind 18de tot begin 19de eeuw. Vooral de ouderen onder ons vinden veel herkenning in deze muziek en dans.

Nederland Vasara

Het show- en demoteam ‘Vasara’ werd in 1988 opgericht door de Groningse zangeres Tineke Rouw. Naast zingen geeft Tineke al bijna 25 jaar les in allerlei vormen van de oriëntaalse dans.

Wat ooit begon met een buikdans demoteam is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdig showteam. Ze treden op in verschillende formaties en hebben niet alleen een spectaculair programma om naar te kijken maar zeker ook om aan mee te doen. De sensuele workshops van ‘Vasara’ zijn bekend in heel Nederland. Tijdens het SIVO-festival wordt ook het publiek uitgenodigd om mee te dansen.

Singer-songwriter Tine Rouw combineert het dansen met het zingen van Groningstalige liedjes. In 2003 kwam haar eerste CD uit getiteld ‘Op weg noar die’ met folkachtige Groninger liedjes.

Haar bekendste nummer is: ‘Daans om de navel’ een mix van oriëntaalse klanken en Groningse tekst. Verder zijn er drie singles gepresenteerd. Op Tineke’s laatste CD ‘Winterblues’ is een grote verscheidenheid aan muzikanten en muziekstijlen te horen.

Nederland Haj La Joc

Nederland - Haj La Joc

Dansgroep Hai La Joc uit Groningen heeft een uitgebreid internationaal repertoire aan choreografieën; van Nederlands tot Bulgaars, van Turks tot Mexicaans. In Orvelte kan het publiek vooral kennis maken met het nationale repertoire.

Ze dansen in bijbehorende kostuums, afkomstig uit de streek zelf of zelf naar origineel voorbeeld nieuw gemaakt. Regelmatig worden er ook nieuwe internationale choreografieën toegevoegd aan het repertoire, waardoor Hai La Joc afwisselend en uitdagend blijft!

De groep is in 1979 opgericht door een aantal enthousiaste dansers en danseressen van de recreatieve volksdansvereniging ‘Teu’ en ontleent haar naam ‘Hai La Joc’ (Roemeens voor ’Kom met ons dansen’) aan de titel van een LP met Roemeense volksdansen.

Door verschillende samenstellingen van de groep door de jaren heen is het programma van Hai La Joc altijd afwisselend geweest. Ze streven naar gevarieerde en spetterende voorstellingen. De groep verzorgt gemiddeld één keer per maand optredens in en rondom de stad Groningen. Daarnaast hebben ze meerdere malen in het buitenland optredens gegeven.

Zo zal Hai La Joc  van 21 – 26 augustus 2019 ons land vertegenwoordigen tijdens het internationale festival in het Poolse Poznan. Het optreden tijdens het SIVO-festival op zaterdag 20 juli a.s. zien ze dan ook een beetje als grote generale voor Poznan.

Nederland Iessel Schotsers

De folkloristische dansgroep “De Iesselschotsers” uit Steenderen in Nederland, opgericht op 1 december 1981, heeft als doel het uitdragen en in ere houden van de folklore uit Oost-Nederland, d.m.v. dans, muziek (accordeon) en zang van rond 1900.

De naam van de groep is afgeleid van de rivier de IJssel (Iessel) die langs het dorp Steenderen stroomt. De groep gaat gekleed in verschillende kostuums van omstreeks 1900, zoals deze in de streek rond de IJssel werd gedragen.

De groep is ontstaan toen, na een bezoek van een dans- en muziekgroep uit het Oostenrijkse Kirchberg aan Steenderen, een uitnodiging kwam voor de plaatselijke boerenkapel om een tegenbezoek te brengen aan Kirchberg. Tevens kwam de vraag om ook een dansgroep mee te brengen. Die was er echter op dat moment nog niet in Steenderen.

Op initiatief van Herman en Derkje Bouman, die jaren gedanst hadden bij de dansgroep ’t Overschotje in Lochem, werd toen besloten om, met de gastgezinnen waar de Oostenrijkse groep had gelogeerd en andere belangstellenden, een Steenderense dansgroep op te richten.

Omdat het bezoek aan Kirchberg al met Hemelvaart 1982 plaats zou vinden was er maar ruim 5 maanden de tijd om alles te realiseren. Vanwege hun danservaring bij ’t Overschotje in Lochem namen Herman en Derkje de dansleiding en leerden ze de groep in 5 maanden tijd 20 dansen. De groep werd begeleidt door 2 accordeonisten, die zich deze muziek ook eerst eigen moesten maken.

Ook moest uitgezocht worden welke kleding rond 1900 in Steenderen werd gedragen. Hiervoor is advies gevraagd bij dhr. D. Woertman uit Empe. Omdat er bijna niets van deze kleding meer te vinden was, moest alles na gemaakt worden van oude voorbeelden. Alleen oude herenpakken konden nog op de kop worden getikt, de boezeroens en petten moesten gemaakt worden.

Oude dameskleding was nergens meer te krijgen en moest volledig gemaakt worden. In de loop van de jaren werd er steeds meer kleding vernieuwd, omdat de oude herenpakken begonnen te slijten. Bij deze vernieuwde herenpakken zijn toen ook de originele klepbroeken gekomen. Ook de dameskleding werd vernieuwd, zo ging men van de gehaakte werkmuts naar de daagse plooimuts en kwamen er wollen rokken afgezet met stoot- en bezemband.

Sinds haar oprichting in 1981 heeft “de Iesselschotsers” tal van optredens verzorgt in binnen- en buitenland, ondermeer in Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Engeland, Zwitserland en Duitsland. Ook tijdens een eerdere editie van het SIVO-festival is de groep reeds te bewonderen geweest.

Ook organiseert de groep van tijd tot tijd een internationaal folkloristisch festival, waarbij buitenlandse groepen te gast zijn om samen de folklore uit te dragen.