Voortbestaan ‘Levende Nederlandse folkloredans’ voor toekomst gewaarborgd

Er kan wederom een aantal vormen van immaterieel erfgoed bijgeschreven worden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

‘Hai la joc’ uit Groningen tijdens SIVO 2019.

Het betreft deze keer onder andere een cluster van tien kortebaandraverijen. Daarnaast kunnen binnenkort ook Nederlandse Thuisbevalcultuur, Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging in Grote Kerk Naarden, Afro-Surinaamse Aflegrituelen, Surinaams- Javaanse Gamelantraditie en Levende Nederlandse folkloredans worden bijgeschreven.

SIVO 2008

De Stichting Levende Folklore heeft deze voordracht ingediend, omdat zij de Nederlandse Folklore dans (volksdans) willen borgen voor de toekomst. Levende Nederlandse folkloredansen zijn gezelschapsdansen in (streek)kostuums op traditionele muziek, die in sommige gevallen voorzien zijn van nieuwe choreografieën. De gemeenschap is zich bewust dat het, om dit erfgoed te borgen, van belang is dat de dynamiek in de folklore dans geactiveerd wordt; vandaar de toevoeging ‘levende’ in de naam van het erfgoed.

SIVO Orvelte met de ‘Iesselschotsers’ uit Steenderen.

De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland bevat na deze nieuwe bijschrijvingen bijna 180 vormen van immaterieel erfgoed, waaronder ambachten, feesten en sociale praktijken. Met de bijschrijving in de Inventaris laten de gemeenschappen zien, dat ze bezig zijn met de borging van hun immaterieel erfgoed en werken ze aan de zichtbaarheid ervan.