SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Taiwan
Plaats :Keelung-City
Groep :Fong-Shiang Folk Dance Troupe
omschrijving :

 

 

Een groep uit een stad met een Nederlands verleden. De Fong-Shiang Folk Dance Troupe uit de Taiwanese havenstad Keelung.

 

 

Keelung (historisch: Tji-loeng) ligt aan de noordoostzijde van Taiwan en telt bijna 400.000 inwoners. De stad grenst aan de xiàn Taipei en vormt samen met Taipei-stad en -xiàn het Metropoolgebied Taipei-Keelung. Omdat het er vaak regent en de stad een belangrijke maritieme rol speelt, heeft ze als bijnaam 'regenachtige haven'. Het vormt de op één na grootste haven van het land na Kaohsiung. Bestuurlijk gezien vormt het een provinciale stad van de provincie Taiwan.

 

 

 

 

Keelung werd gesticht door leden van de Ketagalan, een stam van Taiwanese aboriginals. Hun eerste contact met het Westen verliep via Spaanse zeevaarders die het al snel aan de stok kregen met de Nederlanders. De VOC werd rond 1640 gelokt door verhalen over goudmijnen en mogelijke terugtrekking van de Spanjaarden. Ze sloten een verbond met de lokale bevolking uit Tamsui en kregen zodoende 500 man mee voor een aanval met ruim 200 soldaten in augustus 1641.

 

 

Een poging om de Spanjaarden te doen overwegen zich over te geven mislukte en een gebrek aan kanonnen deed de Nederlanders afzien van een poging het Spaanse Fort San Salvador bij Santissima Trinidad te veroveren. Wel was de inheemse bevolking nu opgezet tegen de Spanjaarden en konden deze het fort nauwelijks nog uit.

 

 

 

 

Ze versterkten het fort, maar een jaar later kwam een overmacht van 369 Nederlandse soldaten met veel geschutstukken die een geslaagde landing uitvoerden. Na 4 dagen viel de eerste vesting, waarna de Spanjaarden zich uiteindelijk overgaven.

 

 

 

 

Van 1642 tot 1662 en van 1664 tot 1668 was Keelung dus een Nederlandse nederzetting bestuurd door Nederlanders als onderdeel van Nederlands Formosa. Onder Nederlands bewind werd het fort verkleind en hernoemd tot Fort Noord-Holland. De Nederlanders lieten nog drie kleine forten bouwen bij Keelung, alsook een kleine school en een kerk. Ze bevorderden verder de kolonisatie van het gebied door Chinezen uit Fujian (nadat de bewindhebbers uit Amsterdam kolonisatie vanuit Europa hadden afgewezen).

 

 

 

 

Na een lange periode van gevechten tegen o.a. vertegenwoordigers van de Ming-dynastie werd het begin 1666 echt oorlog. Op 11 mei 1666 viel de Chinese strijdheer Koxinga met 6.000 man troepen het Fort Noord-Holland aan gedurende 9 bloedige dagen. De 300 verdedigers wisten 1000 aanvallers te doden, waarop de Chinesen zich terugtrokken. Het fort werd vervolgens versterkt, maar de handel bleek niet meer te zijn wat die was geweest.

 

 

Op 18 oktober 1668 verlieten de Nederlanders daarom het fort, na alle versterkingen te hebben opgeblazen. De Chinezen vonden de plek niet interessant en lieten deze gedurende bijna 2 eeuwen links liggen. Het VOC-verleden is fascinerend en vormt de basis voor de geschiedschrijving van Taiwan. Zonder de Nederlanders zouden er geen geschreven bronnen zijn over de tijd voordat de Chinezen naar het eiland kwamen.

 

 

                                  

 

De Nederlanders zijn nog geen 40 jaar op Taiwan geweest. Het eiland vormde niet meer dan een entrepot voor de handel met Japan en China. Het lag daarvoor ideaal. Taiwan was een winstgevende kolonie, maar er kwam ook veel voor terug. De zendelingen die met de VOC meereisden introduceerden het alfabet. De zendelingen leerden Taiwanese stammen het Nederlandse alfabet te schrijven.

 

Via de VOC kwamen suiker en rijst het land in en kreeg Taiwan een gestructureerd bestuur. Juist van deze historische plek op aarde krijgt het SIVO-festival bezoek van een bijzondere folkoristische dansgroep.

 

                                           (Fong-Shiang Folk Dance Troupe) 

 

 

Bijna alle dansers van Fong-Shiang Folk Dance Troupe zijn meisjes. Dat komt omdat volgens de traditie dansen alleen bedoelt is voor meisjes en vrouwen. Daarnaast was het in Taiwan vroeger verboden voor mannen en vrouwen om samen in het openbaar gezien te worden, laat staan om samen te dansen.

 

 

 

De groep, opgericht in 1991 door mevrouw Sun Tsui-ling, heeft al vele prijzen gewonnen in danswedstrijden in Taiwan. Ook heeft het Fong-Shiang Folk Dance Troupe al deelgenomen aan verschillende buitenlandse folklore festivals waar ze steeds enthousiast werden begroet.

 

 

Het showprogramma bestaat uit een variatie van Chinese en Taiwanese volksdansen en zelf bedachte creatieve choreografieën. De kostuums zijn kleurrijk en vaak wordt er gebruik gemaakt van spectaculaire waaiers. Of iets in hun repertoire nog doet denken aan het Nederlandse verleden van hun stad Keelung is nog even afwachten!

 

 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker