SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa�a Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Kroatië
Plaats :Zagreb
Groep :Ensemble Ivan Goran Kovačić
omschrijving :

 

Het folkloristische ensemble Ivan Goran Kovačić is opgericht in 1948, onder auspiciën van de universiteit van Zagreb, als onderdeel van de Student Cultural and Artistic Association. De groep probeert de overvloedige culturele diversiteit van Kroatië en de tradities van het land te behouden.

 

 

 

De leden van de groep worden ook wel 'Goranovici', de 'Gorans' genoemd en generaties lang hebben leden geprobeerd om de typische eigen identiteit te creëren. In de uitgestrekte gebieden is veel Kroatische cultuur en die eren ze met traditionele muziek, dans en liedjes. Ook besteedt de groep veel aandacht aan de nationale kleding van Kroatië.

 

                   ( Zagreb is de hoofdstad van Kroatië en van de provincie Zagreb.)

 

Door de jaren heen is de identiteit van de groep samengesmolten  met die van de inwoners van Zagreb, en dan vooral die uit het districht “Opatovina”. In de afgelopen zestig jaar hebben de 'Gorans' een grote rol gespeeld in de geschiedenis van de stad en nu kun je bijna niemand meer vinden in Zagreb die niet van de 'Gorans' gehoord heeft.

 

 

De folkloregroep Ivan Goran Kovačić heeft in de loop der jaren een repertoire opgebouwd bestaande uit dansen uit alle delen van Kroatië. Om bekend te worden met die verschillende dansen zijn er mensen die door het hele land speuren naar traditionele folkloristische dansen. Een optreden bestaat tegenwoordig uit liedjes en dansen uit onder andere Zagorje, Prigorje, Turopolje, Posavina, Moslavina en nog veel meer steden.

 

 

Ivan Goran Kovačić treedt op tijdens vele Kroatische folkloristische festivals, maar ze zijn inmiddels in heel Europa, de Verenigde Staten, Canada, Brazilië, Venezuela, Peru en Mexico geweest.

 

 


Het meest kostbare bezit van de groep is de kleding bestaande uit meer dan 500 individuele traditionele kostuums uit verschillende delen van Kroatië. Sommige kostuums zijn opnieuw gemaakt, maar het meeste is de traditionele oude kleding die je zo in een museum kan hangen. De meeste kostuums zijn tijdens verschillende zoektochten door het land geselecteerd en voor toekomstige generaties aangekocht en daarmee veiliggesteld.

 

 

Tegenwoordig staat de groep onder leiding van echte folkloristische experts en bstaat uit dansers, zangers en muzikanten die het traditionele instrument de 'tamburitza' bespelen. In totaal zijn er zo'n tachtig leden, vooral studenten die uit verschilleden delen van Kroatië komen.

 

 

 

Ivan Goran Kovačić is één van de weinige dansgezelschappen in de wereld met een eigen veteranen afdeling waarin de oudste leden van de groep meedoen. De Kroatische groep heeft al verschillende nationale en internationale prijzen gewonnen. Niet alleen de dansers maar ook de muzikanten van de groep hebben al meerdere prijzen in de wacht gesleept. Prijzen winnen is natuurlijk leuk maar het allerleukste en belangrijkste vinden de 'Gorans' het om overal in de wereld op te kunnen treden!

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker