SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa�a Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Polen
Plaats :Bychlew
Groep :Folk Song and Dance Group Bychlewianka
omschrijving :

 

De groep ' Bychlewianka' werd veertig jaar geleden opgericht in het Poolse dorp Bychlew in centraal Polen. Met zo'n 820 inwoners maakt Bychlew onderdeel uit van het Poolse district Pabianicki, woiwodschap Łódź en ligt in de gemeente Pabianice.

 


De vrouwen van het platteland, zegmaar wat bij ons tegenwoordig de 'Vrouwen van Nu' heet, starten in 1974 met een dansgroep puur voor de gezelligheid. Met het aantrekken van professionele instructeurs schoot ook het niveau van de groep omhoog. De leden komen tegenwoordig uit de hele gemeente Pabianice, Lodz en Warschau. De aantrekkingskracht op de hele regio rond Bychlew werd zo groot dat de groep inmiddels veel meer is dan alleen maar een folkloristische dansgroep.

 


De leden komen tegenwoordig uit de hele gemeente Pabianice, Lodz en Warschau. Zo wordt er door het gezelschap ook een educatief programma aangeboden waarin de folkloristische tradities van de streek in het bijzonder en van Polen in het algemeen de rode draad vormen.

 


Hun programma's weerspiegelen die cultuur in dans, muziek en de prachtige kostuums. Bekende dansen uit de regio zijn: 'de dans van Opoczno', 'Oberek', 'Mazurek', Kujawiak'en de bijna Schotse  choreografie van de 'Highlanders van Zywiec'.Het hele gezelschap bestaat momenteel uit ruim zestig dansers, kinderen, tieners en volwassenen) en een achtkoppig orkest met de bekende Poolse folklore instrumenten: klarinet, eerste viool, tweede viool, accordeon, contrabas, drum en trompet.
 

 

In de groep voor jongere kinderen wordt naast dansles ook een stuk educatie gegeven over de oorsprong van de dansen maar ook de geschiedenis van de eigen streek. Alle kinderen leren in hun eerste jaar de basis beginselen van het Poolse volksdansen. Sinds 1981 treedt het 'Folk Song and Dance Group Bychlewianka' op in heel Europa. Zowel de instructeurs als de dansers zijn inmiddels de tweede generatie van de mensen die de groep ooit oprichten.

 

                         

 

 

Voor een paar leden van de groep wordt het een weerzien met Odoorn. Precies dertig jaar geleden, tijdens het allereerste SIVO-festival,was de groep voor de eerste keer in Nederland. In 1989 stonden ze opnieuw op de planken in Odoorn en driemaal is ook in Polen scheepsrecht, in 2014 zijn ze d'r wederom bij!
 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker