SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Portugal
Plaats :Valadares - V.N. Gaia
Groep :Lavradeiras de Arcozelo - Santa Maria Adelaide
omschrijving :

Portugal

Lavradeiras de Arcozelo - Santa Maria Adelaide

www.lavradeirasarcozelo.com


 

‘Lavradeiras de Arcozelo-Santa Maria Adelaide’ is de naam van de groep uit de stad Vila Nova de Gaia in het noordwesten van Portugal. In een zeer kleine en bescheiden kapel wordt nog altijd Santa Maria Adelaide geëerd als de patrones van de groep.

 

 

Het gebied staat oorspronkelijk bekend als bedevaartsoord. In de huidige tijd komen de toeristen naar de stranden en wordt het achterland nog voor de landbouw gebruikt. Het gebied is vanouds ook een bekende wijnstreek. De wijn gaat de gehele wereld over en de kwaliteit wordt zeer gewaardeerd.

 

 

De folkloristische dansgroep heeft volksgebruiken uit diverse gebieden in haar programma. Er worden verschillende traditionele gebruiken vertolkt, zoals het werk van de koeienmelkster, dat van de molenaarsvrouw, de vrouw die naar de markt gaat, en verder de werkkleding uit het gebied, de tijdsbesteding op zondag en het kleden voor de kerkgang. Ook beschikt de groep over een zeer uitgebreide collectie traditionele kleding die vroeger door de mensen uit de streek werd gedragen.

 


Kleding van de bedevaartsgang of in de hete zomerse nachten, in het maanlicht en op de dorsvloeren. De vrolijke zang werkt zeer inspirerend, waarbij de bekende Portugese muziekklanken goed in het gehoor liggen.
Er is in de loop van de jaren veel internationale ervaring opgedaan en de lijst van bezochte landen is inmiddels gegroeid tot bijna twintig.
Al drie keer is de groep officieel ontvangen in het Vaticaan door Paus Johannes Paulus II.

 


De groep heeft veel erkenningen en prijzen in de wacht gesleept voor haar prestaties op het gebied van het behoud van het culturele erfgoed en tradities. Het was deze groep die ooit in Portugal als een pionier is begonnen met de organisatie van een Folkloristische dansfestival.

 

In 1985 was ‘Lavradeiras de Arcozelo-Santa Maria Adelaide’ op het SIVO-festival en men zegt dat men nog steeds erg goede herinneringen heeft aan Odoorn.

 


 


 

   

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker