SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Nederland
Plaats :Markelo
Groep :Folkloristische vereniging 'Markelo'
omschrijving :

                                        

Website

www.folkloristische-vereniging-markelo.nl


De "Folkloristische Vereniging Markelo", ofwel de "Markelose Boerendansers", is een van de oudste folkloristische verenigingen van Nederland.


Aanleiding voor het oprichten van de dansgroep was de 52-ste verjaardag van koningin Wilhelmina op 31 augustus 1932. De gemeente Markelo had een uitnodiging gekregen om in Apeldoorn een optreden te verzorgen voor deze speciale gelegenheid. Met paard en wagen toog een groep Markeloërs naar Apeldoorn om in het park van buitenverblijf "Marialust" een boerenbruiloft anno 1830 op te voeren. De opvoering oogstte veel succes en in 1934 besloot men in georganiseerde vorm dansoptredens te verzorgen waarmee de "Folkloristische Vereniging Markelo" een feit was. Wat hierbij een grote rol speelde, was het in ere houden van de echte oude Twentse dansen en gebruiken.

 

De kostuums die worden gedragen zijn deels origineel (o.a. de rokken, die niet zo snel slijten) en deels nagemaakt naar origineel model. De optredens van de volwassenengroep vonden in het begin voornamelijk in Markelo en directe omgeving plaats. In 1950 traden ze voor het eerst in het buitenland op en wel in Schwenningen (Duitsland).

 

In de jaren daarop volgden vele buitenlandse reizen en kwamen ook veel buitenlandse groepen in Markelo op (tegen)bezoek. Het repertoire kent ongeveer twintig oude en minder oude dansen, voornamelijk uit Twente. Het publiek zal, indien gewenst, actief bij de dansen worden betrokken.

 

Een greep uit het repertoire: Driekusman, Riepe Garste, Molendans, Rozenwals, Kruispolka en Boerendans. Enkele accordeonisten en harmonicaspelers verzorgen de muziek en zelf zingen de dansers de bijbehorende teksten. Daarnaast kunnen enkele groepsleden ook oude liedjes en voordrachten ten gehore brengen, zoals de Dreimölle, Anton met de bok, Oet vriejen en het Ooldershoes.

 

 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker