SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa�a Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Servië
Plaats :Belgrado
Groep :The Ensemble of Folk Songs and Dances “Nikola Tesla”.
omschrijving :

Website:

www.kudnikolatesla.rs

 

 

Ensemble of Folk Songs and Dances ‘Nikola Tesla’

 

De volksdansgroep ‘Nikola Tesla’ is in 1926 opgericht in de stad Belgrado als een initiatief van de medewerkers van het vroegere ‘Departement van Vervoer en Verlichting’.

 

 

Men wilde graag de naam van de in de streek zeer bekende natuurwetenschapper en uitvinder Nikola Tesla (o.a. de wisselstroom generator) aan de groep verbinden. In de loop der jaren heeft de groep zich ontwikkeld tot een cultureel ensemble dat in Servië en op de hele Balkan een uitstekende reputatie heeft opgebouwd.

 

De groep is tegenwoordig nog steeds nauw verbonden met het Stadsvervoerbedrijf van Belgrado, dat de groep met allerlei diensten en sponsoring bijstaat. Het gezelschap dat naar Odoorn afreist zal bestaan uit zo’n 36 personen, dansers, muzikanten en choreografen.

 

De totale organisatie van “Nikola Tesla”bestaat uit zes verschillende secties waarin verschillende aspecten van het culturele leven worden beoefend. Van de dansers tot een literaire club en een zangkoor voor ouderen. Er is zelfs een sectie kunst. In totaal 450 mensen zijn in Belgrado en omgeving lid van KUD “Nikola Tesla”. De folklore groep vormt het grootste deel van de organisatie.

 

Het dansgezelschap won in heel Europa prijzen en is in eigen land meerdere keren uitgeroepen tot de beste folklore groep van Servië. De muziek tijdens hun shows is van de beroemde plaatselijke componisten  Goran Bregovic en Emir Kusturica. Sladjana Krstic is de choreograaf die verantwoordelijk is voor de tien verschillende Servische dansen die de groep tijdens de optredens presenteert.

 

In het orkest worden de volgende muziekinstrumenten bespeeld; accordeon, viool, akoestische gitaar, contrabas, fluit, klarinet en de goch. Dit beroemde slagwerkinstrument zorgt voor het typische Balkan geluid. De groep staat erom bekend dat ze in hun programma ook vele authentieke volksliederen hebben opgenomen, die deels als koor maar ook als solist worden gezongen.

 

Voor KUD “Nikola Tesla” betekent het Drentse optreden tijdens SIVO 2011 een primeur. Nog niet eerder bezochten ze ons land.

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker