SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa�a Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Tsjechië
Plaats :Stará Ves nad Ondřejnicí
Groep :Folk Group Ondřejnica
omschrijving :

 

                                             

Het folkloristisch dansensemble “ONDŘEJNICA” uit de Tsjechische stad Stará Ves nad Ondřejnicí werd opgericht in 1977.

 

      

                         ( De regio rond Stará Ves nad Ondřejnicí. )

 

Stará Ves nad Ondřejnicí is een Tsjechische gemeente in de regio Moravië-Silezië, en maakt deel uit van het district Ostrava-město. Stará Ves nad Ondřejnicí telt ruim 2500 inwoners. Moravië-Silezië is een streek met veel industrie en was ten tijde van het communisme het 'Stalen Hart' van het land vanwege zijn aandeel in de staalindustrie. In de meer bergachtige gebieden heeft men het natuurlijke karakter van de streek beter kunnen bewaren.

 

 

 

De oorspronkelijke groep bestond uit kinderen van de plaatselijke basisschool. Vanwege het grote enthousiasme voor de volkscultuur en de volksdansen is het ensemble later uitgegroeid tot een gezelschap van meer dan 100 leden. De groep kent zowel een dans- als een zanggroep. 

 

 

 

De bijbehorende muziek wordt op traditionele wijze verzorgd door een orkest dat bestaat uit muzikanten die de cymbaal, de viool, de contrabas, de klarinet en de fluit bespelen.

 


                                      ( Veel zang bij de groep uit Tsjechië. )

 

Het repertoire bevat dansen, liederen en muziek uit het laagland Lašsko, de interessante etnische regio ten noorden van de Ondřejnica rivier. De groep is voortdurend op zoek naar de oorspronkelijke teksten van de volksliedjes uit de streek en probeert die opnieuw tot leven te brengen. Ook de gebruiken van weleer worden graag weer opgenomen in de dansproducties.

 

 

De meeste choreografieën komen van het platteland. Laten we bijvoorbeeld noemen de Pilky (typische dans uit het Lašsko gebied), Dymak, Čeladensky, Katanak, Zahradnik, Slezsky, Štorc, Pernikař, enz. Grappige dansen zoals de Lender, ZID, Sviňak en Kalamajka en Pijácké (cafénummers) gaan over het onderling treiteren en plagen van mannen en vrouwen.

 

 

Namen van heel oude dansen zijn de mannendansen Skok en Zvrtky. Een ander deel van het repertoire van Ondřejnica bestaat uit dansen uit de Beskydy Mountains (Skok, Čardáš) en 'songs Halekačky’ van meisjes. De mooie teksten vormen samen met de prachtige muziek in combinatie met de dansen een ontroerend en indrukwekkend geheel.

 


Een filmfragment is te bekijken op: http://www.youtube.com/watch?v=0k0e_3pWJeQ

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker