SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Amerika
Plaats :St Paul, Minnesota
Groep :Wild Goose Chase Cloggers
omschrijving :

 

 

The Wild Goose Chase Cloggers is een professionele en vrijwillige organisatie uit de Amarikaanse staat Minnesota. Hun missie is om de traditionele dans 'Appalachian Clogging' te promoten en om mensen enthousiast te maken voor deze typische vorm van dans. De groep geeft, overal waar maar mensen te vinden zijn, optredens en workshops.

 

 

Die workshops zijn geschikt voor alle leeftijden. Hun optredens variëren van 15 minuten tot een complete show van ander half uur. Ook biedt de groep danslessen aan. The wild Goose Chase Cloggers is ontstaan in 1979 uit dertien energieke dansers met muzikale begeleiding van het eigen orkest: The Hot Tamaties.

 

                                            ( Orkest The Hot Tamaties )


Clogging laat zich niet echt vertalen, maar het is een Amerikaanse dansstijl die net als veel Amerikaanse volksdansen z'n wortels heeft in de Appalachen. Een berggebied in het zuiden van de Verenigde Staten. Clogging komt voort uit drie verschillende tradities. Het voetenwerk komt van het vroegere Afrikaans-Amerikaanse Buck dance, of flat-flooting. De dansers stampen dan met hun voeten op de grond om een ritme te creëren. Daarnaast kletsen ze met hun handen op het lichaam. De klanken lijken zo op die van percussie-instrumenten.

 

 

Vroeger werd het de slaven in Noord-Amerika verboden om op de drum te spelen, alleen het geluid van de banjo was toegestaan. Het 'Buck dancing' samen met een viool en de banjo zorgt voor een leuke combinatie. Andere onderdelen zijn het Engelse step dancing en de oorspronkelijke Amerikaanse dans uit Cherokee.

 

 

De oudste vorm van Clogging bestond alleen uit voetbewegingen en was bedoeld om slagwerk toe te voegen aan de oude string band muziek waar zelden een drummer in meespeelde. Pas in de jaren zestig werden danspassen toegevoegd. Dit werd zo populair dat het combineren van de danspassen en het ritmische voetenwerk samen Clogging wordt genoemd. Als je het vergelijkt met de country & western “White-shoe” Clogging traditie, heeft het Clogging uit de Appalachen meer traditionele danspassen en oude muziek waarbij vooral de viool en de banjo een hoofdrol spelen.

 


The Wild Goose Chase Cloggers put voor z'n danspassen en choreografiën uit verschillende bronnen. Als groepsleden denken dat een bepaalde beweging er goed uit ziet in een groep dansers, dan kan zo'n beweging maar zo een plaatsje veroveren in de dans. Wat een optreden van The Wild Goose Chase Cloggers vooral traditioneel maakt zijn de ritmische voetbewegingen.

 

Soms voegt de groep tapdansen of Irish step dancing toe aan het Clogging. Dat is een uitdaging voor de dansers omdat ze het ritme van hun voeten moeten veranderen. Daarnaast heeft de groep speciale dansen om individuele leden de kans te geven om te improviseren en zo hun leukste danspassen aan het publiek te laten zien.

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker